سر منهول های فاضلاب بی کلاه ماند/ سارقان در کمینند
به گزارش مهر، سرقت اموال شهری و عمومی مثل درپوشهای فاضلاب، وسایل بازی پارکهای بازی، نردههای پلهای و … به مشکلی جدی در مدیریت شهری اهواز تبدیل شده است و خطراتی برای شهروندان ایجاد کرده است. سقوط کودکان در چاههای فاضلاب، واردن آمدن خسارتهای سنگین به خودروها، بسته شدن پلها به علت سرقت نردهها و وسایل آن و… مشکلاتی است که اهواز این روزها به شدت به آنها درگیر است.
این روزها قصه پرتکرار سرقت درپوشهای فاضلاب شهری نقل محافل مردمی و دولتی شده و گاهی اخباری مبنی بر وقوع حادثهای تلخ به دلیل روباز شدن این دریچهها منتشر میشود؛ از افتادن خودروها تا سقوط افراد در آنها که هرکدام به نوعی عواقب ناخوشایند و هزینههای سنگینی را نصیب همشهریان میکند.
آسیبهایی که شاید در مورد خودروها فقط به خسارت مالی ختم شود اما متأسفانه برای موتورسوارها، دوچرخهسوارها و عابران پیاده مشکلات و نواقص جسمی و جانی را به دنبال دارد که در بعضی مواقع منجر به فوت افراد هم میشود.
سرقت درب منهول ها علاوه بر خسارت جانی و مالی برای شهروندان بیشک هزینههای هنگفتی نیز برای اداره آب و فاضلاب هم دارد؛ همچنین باعث پسزدگی فاضلاب و معضلات ناشی از آن نیز میشود.
سرقت این درپوشها هر روز افزایش پیدا میکند و حتی شاهد هستیم که علاوه بر ضایعاتیها و افراد معتاد بیخانمان، برخی سارقان به راحتی با خودرو و ماشین شخصی در روز روشن و جلوی چشم دوربینهای مداربسته اقدام به سرقت میکنند.
کودکانی که به کام مرگ رفتند
علاوه بر مشکلات مالی، اقتصادی و فرهنگی، اماکنی که این درپوشها به راحتی در آنها خرید و فروش میشوند نیز دلیلی برای تداوم این سرقتها هستند که باید در این خصوص نیز چارهاندیشی شود.
کودکان بسیاری نیز در شهرهای مختلف استان خوزستان به ویژه اهواز در دهه ۹۰ به کام مرگ رفتند و رمزگشایی از عامل اصلی نیز با پاسکاری بین شهرداری و آبفا مسکوت ماند.
«فارس حیدری» کودک یک ساله ساکن در کوی گلدشت قربانی این جویهای روباز در اهواز است. او طی مدت اخیر در این جویها روزباز سقوط کرد و ۳۰ دقیقه در انا ماند بد تا جانش را از دست بدهد.
هرازچند گاهی نیز فیلم سقوط کودکان به درون این جویها در فضای مجازی منتشر میشود اما هنوز اقدام عملیاتی برای رفع این مشکل صورت نگرفته است.
آسیب به خودروها
یکی از شهروندان اهوازی در گفتگو با خبرنگار مهر میگوید: تا به حال سه بار از طریق نبود دریچه منهول شبکه فاضلاب اهواز به خودروی سواری آنها آسیب وارد شده است.
مهدی جلیلی ادامه میدهد: برای هر آسیب باید بیش از یک میلیون تومان هزینه مکانیکی خودرو صرف کنیم؛ ای کاش مسئولان امر چاره اندیشی لازم را در این زمینه داشته باشند تا از آسیبهای جانی احتمالی نیز جلوگیری شود.
داود بقال نژاد دیگر شهروند اهوازی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با گلایه از عدم رسیدگی مسئولان امر به سرقت دریچه منهول ها میگوید: رینگ و بوش طبق ماشین من به خاطر نبود دریچه منهول آسیب دیده و چند میلیون هزینه برای اصلاح آن صرف کردم.
او یادآور میشود: بالازدگی فاضلاب در کلانشهر اهواز کم بود و این مشکل هم به درد شهروندان اضافه شده و از مسئولان امر به ویژه آبفا انتظار داریم که هرچه سریعتر نسبت به حل این مشکل اقدام کنند.
جایگزینی دریچه منهول ها
نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر میگوید: امنیت در تمامی جوانب یک نیاز مبرم برای جامعه است و باید متولیان امنیت اجتماعی و محیطی هرچه سریعتر نسبت به اخذ تدابیر لازم برای تأمین امنیت معابر عمومی و همچنین اموال عمومی شهر همت داشته باشند.
سید کریم حسینی با اشاره به اینکه زیبنده مردم اهواز نیست که هر از چندگاهی شاهد این گونه موارد باشیم، اضافه میکند: در خصوص فاضلاب و شبکه فاضلاب چه جویهای روباز و چه شبکه فاضلاب یا دریچه منهول هرچه سریعتر باید شرکت آبفا بتواند جایگزینی برای این دریچهها اقدامی عملی داشته باشد و باید اولویت داشته باشد.
وی بیان میکند: مسئولان امر باید تأمین اموالی که بنا به هر دلیلی سرقت میشوند یا از بین میروند را انجام دهند؛ یک حادثه کوچک برای جان و اموال مردم از جمله خودروهای مردم یک آسیب و خسارت است که حداقل آن هم مورد قبول نیست و مسئولان باید هرچه سریعتر نسبت به جایگزینی این اموال سرقت رفته یا از بین رفته اقدام کنند.
نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس شورای اسلامی عنوان میکند: این هفته را برای حضور در حوزههای انتخابیه تعیین کردیم و با مسئولان این امر نشست برگزار و بازدید میدانی را انجام میدهیم؛ همچنین به استاندار خوزستان هم این مورد را منتقل میکنیم تا تدبیر استانی و جمعی برای بحث فاضلاب روباز و جویهای روباز انجام شود.
حسینی با تأکید بر اینکه هرچه سریعتر عملیات لایروبی و رفع نقاط خطرساز انجام شود، میگوید: با حضور در حوزه انتخابیه و بازدید میدانی موضوع را به صورت جدی پیگیری میکنیم.
وی با ابراز تأسف در خصوص فوت کودک یک سال و ۱۴ ماهه در کوی گلدشت میگوید: به دلیل عدم وجود شبکه فاضلاب، جویهای روباز از سوی شهرداری در کوی گلدشت احداث شده که لایروبی آن هم با شهرداری است.
باید برخورد جدی شود
رئیس شورای شهر اهواز نیز در گفتگو با خبرنگار مهر بیان میکند: موضوع سرقت اموال عمومی در اهواز شامل سرقت پل، پارک یا دریچههای منهور نیازمند طرح در جلسه شورای تأمین شهرستان اهواز است؛ دستگاه قضائی نیز باید برخورد لازم را داشته باشد.
سیاوش محمودی ادامه میدهد: به نظر میرسد که این سرقتها به صورت برنامهریزی انجام شده است؛ یعنی سرقت ۴۰ تُن از پل فولاد آن هم با آن آهن آلات سنگین کمی عجیب به نظر میرسد.
وی یادآور میشود: میزان این سرقتها افزایش یافته و وقتی مشخص هست که اموال سرقتی به کجا میرود و خریداران آنچه کسانی هستند، بنابراین دستگاه قضائی، نیروی انتظامی و شورای تأمین باید این قصه را یک بار برای همیشه حل کنند.
محمدرضا کرمی نژاد در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به سرقت درهای منهول در خوزستان اظهار کرد: سرقت بیش از ۹ هزار در منهول فاضلاب از ابتدای سال جاری موجب خسارتی بیش از ۱۵ میلیارد تومانی به شرکت آب و فاضلاب خوزستان داشته است.
وی افزود: نگرانی ما فقط از افتادن کودکان در شبکه فاضلاب است که این سرقتها از یک طرف موجب نارضایتی مردم و از طرف دیگر موجب خسارت به آبفا میشود.
آبفا: ما هم ناراحت هستیم
مدیرعامل آبفای خوزستان بیان کرد: وقتی در خیابانهای اهواز بازدید میکنم و می بی نم در منهول سرقت رفته و به جای آن تایر یا درخت گذاشتهاند موجب ناراحتی ما میشود، مردم باید بدانند ما سریعاً درهای منهول جدید را نصب میکنیم اما باز هم مشکلاتی برای مردم و آبفا ایجاد میشود.
وی، سرقت درهای منهول فاضلاب را از مشکلات عمده در استان دانست و گفت: شرکت آب و فاضلاب خوزستان با این معضل جدی روبه رو است که تبعات فراوانی را در پی داشته است؛ در حال خریداری ۱۰ هزار در منهول کامپوزیتی هستیم که به زودی خریداری و در استان توزیع میشود.
کرمی نژاد با اشاره به مهمترین مشکلات به وجود آمده از سرقت در منهول گفت: سرقت درهای منهول میتواند هم خسارت مالی و جانی، خطر سقوط کودکان و سالمندان، ایجاد تصادف و ترافیک و آسیب به شبکه دفع فاضلاب را به همراه داشته باشد که ما نیاز به همکاری مردم و همیاری نیروهای انتظامی را داریم.
وی با بیان اینکه گرفتگی فاضلاب هزینه بر و مشکل زا خواهد بود، افزود: ورود زباله و نخاله در لولههای دفع فاضلاب، منجر به گرفتگی سخت مسیر میشود؛ متأسفانه ما در استان در منهول آهنی و چدنی را تبدیل به کامپوزیت کردیم اما باز هم شاهد سرقت این درهای منهول هستیم چرا که این درهای منهول اصلاً ارزش بازیافت ندارد اما باز هم سرقت میشود.
به گزارش خبرنگار مهر، از آنجا که بهنظر میرسد فقط مقابله با سارقان و دستگیریهای موردی آنان چاره اصلی برخورد با این معضل شهری نیست باید علاوه براین اقدام، چارهاندیشیهای اساسیتری نیز صورت بگیرد؛ به عنوان نمونه راهکار جدیدی که اخیراً با استفاده از تکنولوژیهای دانش بنیان و نصب دربهای نانو کامپوزیتی به کار گرفته شده نشان داده که تأثیر بسزایی در کاهش سرقتها داشته چون این نوع از دریچهها علاوه بر سبکتر و به صرفهتر بودن از لحاظ اقتصادی هیچگونه ارزش بازیافتی ندارند و از این لحاظ سبب میشود که تیر طمع سارقان به سنگ بخورد.
یکی دیگر از عوامل بازدارنده نیز میتواند برخورد با اماکن و ضایعاتی هایی باشد که این دربهای سرقتی را از سارقان خریداری میکنند، البته نه تنها این دربها بلکه هر گونه تجهیزاتی را که توسط سارقان ربوده میشود مانند نردههای خیابانها و پلها (پل ششم اهواز) که به راحتی به سرقت رفته و به قول خودشان آب (تبدیل به پول) میشوند.
شرکت آب و فاضلاب اهواز نیز باید به فکر راهکاری برای جایگزین شدن دریچههای منهول (از جنسی غیر از جنس دریچههای فعلی) باشند تا دیگر شاهد به سرقت رفتن آنها نباشیم.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید